Turnul cu ceas din Sighişoara - destinaţii - zturism.ro
 Pagina principală |  Rezervări hoteluri |  Unităţi cazare |  Puncte de interes turistic |  Forum turism |  Hărţi |  Fotografii |  Ştiri turism |  Statistici |  Contactaţi-ne 
 Imobiliare  | Vânzări auto  | Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Coduri poştale  | Meteo  | Repertoar  | Culinare  | Contabilitate  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Terra » Europa » România » Transilvania » Judeţul Mureş » Sighişoara » Turnul cu ceas din Sighişoara

Turnul cu ceas din Sighişoara

Altitudine: 365 m

Situat in partea de rasarit a platoului inferior al Cetatii Sighisoara, el a fost construit pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul. Dubla sa functie explica grija cu care a fost construit de sighisoreni, aspectul sau sever si sarbatoresc in acelasi timp. Turnul cu Ceas a servit si reuniunilor sfatului si depozitarii arhivei si a tezaurului Sighisoarei.

Ridicat in veacul al XIV-lea si chiar mai tarziu, turnul este plin de pitoresc cu dubla sa barbacana - adica acea amenajare defensiva ce controla accesul in cetate, cu metereze, drum de straja si galerii de tragere, in fine, cu cele patru turnulete ce simbolizau - ca efigie arhitectonica a intregii comunitati - autonomia judiciara a cetatii ce avea faimosul jus gladii, dreptul seniorial de pedeapsa.

Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.

Acoperisul distrus de marele incendiu din 30 aprilie 1676, a fost refacut in 1677 de catre mesterii Veit Gruber din Tirol si Filip Bonge din Salzburg si dulgherul valentin. Reparat de mai multe ori (1775, 1804) acoperisul a dobandit ultima infatisare in anul 1894 cand vechea invelitoare a foat acoperita cu tigle multicolore smaltuite iar pe fatada dinspre orasul de jos s-au pictat cele doua embleme si inscriptia. Forma generala a acoperisului (din 1677) poarta pecetea stilului baroc si are o inaltime de 34 m. Acoperisul este intercalat cu o lanterna si urmeaza doua cupole in forma de ceapa, suprapuse, intrerupte si ele cu doua lanterne mici.

Flesa acoperisului se termina intr-un glob aurit care contine un volum echivalent a 10 galeti. Deasupra bilei se afla o vergea (bara) pentru schimbarile atmosferice, asa numita "bara de vreme", pe care se afla un vultur cu doua capete in varful careia se afla girueta - cocosul care indica directia vantului. La extremitatile acoperisului se afla 4 turnulete. Aceste turnulete au o inaltime de 12,5 m fiind acoperite si ele cu tigle smaltuite. Fiecare turnulet are in varf un glob cu cate un stegulet de vant. Pe doua din aceste stegulete se gaseste pe langa o rozeta cu sase petale si anul 1894, data renovarii, iar pe celelalte doua numele celor doi mesteri constructori: Leonhard si Kovatsch, care s-au ocupat de renovarea generala a Turnului, precum si numele tinichigiului Johann Polder, care a facut toate lucrarile din tabla.

Edificiul primea la inceputul veacului al XVII-lea un orologiu refacut in 1648 de Johann Kirschel, prevazut dupa moda burgurilor Europei centrale, cu statui din lemn de tei inalte de 0,80 m apartinand unui baroc mai curand rustic si infatisand pe zeii pagani ce personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.

Actualul mecanism al ceasului este mai nou, fiind executat la o comanda speciala in Elvetia de firma FUCHS si instalat in Turnul cu Ceas la 1 aprilie 1906. Ceasul a fost modernizat cu un motor electric in 1964 de mesterii Konradt, tata si fiu. In exterior ceasul este dotat cu doua cadrane uriase de 2,40 m diametru, pe fiecare fatada a turnului si figurine instalate in nise. Inspre cetate exista Zeita Pacii cu ramura de maslin, dublata de tobosarul care bate orele in toba de bronz; Zeita Dreptatii cu balanta, Zeita Justitiei cu spada si cei doi ingerasi, care reprezinta Ziua si Noaptea: la ora 6 dimineata iese ingerasul ce reprezinta Ziua iar la ora 18 intra ziua si iese Noaptea cu doua lumanari aprinse in maini. Inspre Orasul de Jos sub figurinele care reprezinta zilele saptamanii, instalate pe o roata, se misca la 12 noaptea marcand schimbarea zilei. Figurinele de la ceasul din Turn au foat de curand restaurate prin eforturile materiale proprii ale muzeului Sighisoara de catre specialistii Muzeului Brukental din Sibiu. Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie al municipiului Sighisoara din anul 1899.

Sub Turnul cu Ceas, principala poarta de intrare in cetate, accesul se facea prin doua ganguri. Gangul pentru pietoni a fost zidit in sec. XVIII si transformat in inchisoare si Camera de tortura pentru condamnatii la moarte.

Destinaţii apropiate de Turnul cu ceas din Sighişoara (sub 60 km)

Sighişoara (0,1 km), Dumbrăveni (16,7 km), Cristuru Secuiesc (20,0 km), Sângeorgiu de Pădure (23,5 km), Agnita (30,4 km), Mediaş (34,2 km), Miercurea Nirajului (34,8 km), Rupea (38,8 km), Ungheni (39,0 km), Târgu Mureş (39,8 km), Odorheiu Secuiesc (40,0 km), Târnăveni (40,3 km), Făgăraş (44,2 km), Copşa Mică (44,5 km), Praid (44,9 km), Sovata (46,8 km), Iernut (50,0 km), Victoria (55,4 km), Vlăhiţa (58,4 km)

Notă: Distanţele sunt calculate în linie dreaptă, în conformitate cu coordonatele geografice, şi nu reprezintă distanţele pe căi rutiere.

Unităţi de cazare apropiate de Turnul cu ceas din Sighişoara (sub 60 km)

Hotel Gia din Sighişoara (0,6 km), Hotel Transilvania din Sighişoara (1,5 km), Pensiunea Noroc şi Fericire din Târgu Mureş (40,8 km), Hotel Arena din Târgu Mureş (40,9 km), Hotel Bulevard din Făgăraş (44,2 km), Complex turistic Fântâniţa Crăiesei din Făgăraş (45,3 km), Vila AnNa din Sovata (48,5 km)

Notă: Distanţele sunt calculate în linie dreaptă, în conformitate cu coordonatele geografice, şi nu reprezintă distanţele pe căi rutiere.

Alte fotografii cu Turnul cu ceas din Sighişoara